2011. október 20., csütörtök

Anyák és a munka

Mások már ügyesen megfogalmazták az én véleményemet is az anyaság és a munka kapcsolatáról.
Akit érdekel, olvassa el a tanulmányt.


Tessék:

Anyák és munka – így látják a helyzetet Európában 2011-ben
2011 -10 -07 írta: Karrier Blog

Az anyák képesek megfogalmazni elvárásaikat

Bár az anyák a 18 év feletti európai nők 76 százalékát teszik ki, a kormányok ritkán tekintenek rájuk úgy, mint önálló identitással és funkcióval rendelkező célcsoportra. Még ennél is ritkábban van lehetőségük arra, hogy megosszák a véleményüket olyan alapvető politikai kérdésekkel kapcsolatban, amelynek közvetlen hatása van rájuk és családjukra.

Az MMM Europe kutatása lehetőséget adott arra az európai anyák számára, hogy kifejezzék a véleményüket: ezrek éltek a lehetőséggel. Üzeneteik mélysége további gondolatokat indíthat el, amelyeknek Európa-szerte hallhatónak kell lennie. Az MMM Europe kéri az európai politikusokat, teremtsenek lehetőséget a párbeszédre az anyák és a kormányok között, hogy figyelembe vehessék az anyák nézeteit szociálpolitikájuk kialakítása terén, annak előnyössé tételével a szülők, gyermekek és a társadalom egészére nézve.

A nézőpontok három fontos témában nagyon megegyeznek

IdőA válaszadók kérik, hogy a kormányok hozzanak intézkedéseket annak érdekében, hogy az anyák könnyebben megtalálják az egyensúlyt a munka és család között.A megkérdezett anyák több hivatalos figyelmet követelnek azon szülők részére, akik otthon maradnak a gyermekükkel. Több előnyt és gazdaságilag megvalósítható opciót szeretnének, így például a gyermekfelügyelet kiszervezhetőségét, vagy a családon belüli megoldását.



- A gyermekekkel eltöltött idő fontosságának a növelésére (különös tekintettel az otthon lévő gyerekekre)
- Rugalmasabb nappali gyermekfelügyeleti intézmények biztosításával, beleértve a vállalati nappali gyermekfelügyeleti intézményeket a munkahelyeken
- Rugalmasabb munkaidő biztosításával az iskolai órák és szabadnapok figyelembevételével
- Több részmunkaidős álláslehetőség biztosításával
- Növelve a Családbarát munkahelyek szerepének fontosságát
- Az anyasági és a szülői szabadságok hosszának növelésével

Választási lehetőség



Több elismerés

A válaszadók több figyelmet követelnek a családgondozásnak, valamint az anyák és apák szerepének a társadalomban: a családokra, mint az egész társadalom erőforrására, valamint a társadalmi kohézió forrására tekintsenek. Az apák és anyák gyermekeik nevelésével a társadalmunk jövőjén dolgoznak.

Az anyák üzenete a politikai döntéshozóknak

A felmérés végén az anyák lehetőséget kaptak, hogy írásban fogalmazzák meg üzenetüket a politikai döntéshozók számára, amelyben leírhatták gondjaikat és ajánlásaikat. Több mint 7.500 anya töltötte ki a kérdőív ezen részét. Ezek az üzenetek jól tükrözik az európai anyák kilátásait és gondjait, és sok egyezés figyelhető meg a válaszok között. Néhány példa:

“A demográfiai elöregedés korában, amikor a gyerekek jelenthetnék a jövőnket, a gyerekvállalás ijesztőnek, mi több büntetésnek tűnik számomra. Manapság olyan gyermeknek adok életet, akit aztán másoknak kell felnevelni. A szülési szabadság túl rövid, nappali gyermekellátó intézményt nehéz találni, a munkaidő és az iskolai órarend nincs összhangban, és mit csináljon a szülő a gyerekkel nyáron, amikor neki dolgoznia kell? Adjanak az anyáknak olyan társadalmi státuszt, hogy azoknak, akik a gyermekvállalás mellett döntenek, ne kelljen választaniuk önmaguk túlhajszolása (kiégés) és a szegénység között.”
“Az oktatás a legjobb beruházás.”

“Anyagi juttatások révén segítsék elő, hogy a szülők több időt tölthessenek a gyermekeikkel!”

“Az emberi egyensúly a generációk sikerességének a záloga.”



HR Portál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése